ATS 300 Leggera: pillekönnyű sportkocsi megkapó stílusban

2013.11.05. 06:12

Bár a Lotus-alapító Colin Chapmant szokás idézgetni, ha könnyű sportkocsiépítésről van szó, Olaszországban is nagy hagyománya van a műfajnak. Ezt támasztja fel az ATS márka a 300 Superleggera típussal, amely az 1950-es évek versenygépeit idézi, de persze jóval korszerűbb kivitelben.

Az ATS egy kevéssé ismert olasz sportkocsigyártó, amelyet tavaly támasztottak fel, rögtön két típussal. A Sport 1000 és a 2500GT egyaránt látványos de drága – ezekből aligha tartaná el magát a vállalkozás. A 300 Leggera viszont jóval elérhetőbbnek tűnik. Az egyszerű, csővázas, műanyag karosszériás kétüléses halványan a Jaguar E-type-ra emlékeztet – aki fogékony az efféle időtlen formák iránt, bizonyára szeretni fogja.

A célközönség persze elég szűkös: az ATS a Caterhamek, a KTM X-Bow és a többi hasonló haszontalan élményautó vetélytársa lehet. Szélvédő itt sincs, csak egy alacsony plexicsík, így a vezetéshez nem árt majd bukósisakot húzni – legalábbis ha valaki nem szeretne bogártetemes vigyort az út végére. Menni viszont nagyon megy majd, legalábbis erre utal, hogy az 1,6 literes, 200 lóerős turbómotornak csupán 650 kilogrammot kell mozgatnia.

Ezt persze sok más, ismertebb típus is tudja, de az ATS ráadásul nem is lesz nagyon drága. A gyártó legalábbis 30 ezer euró körüli alapárat ígér, ami azt jelenti, hogy akár több száz példányt is el lehet majd adni belőle évente.