A Renault-Nissannal szövetkezik a Mitsubishi

2013.11.06. 12:35

A Renault-Nissan és Mitsubishi bejelentette, stratégiai együttműködést terveznek egymással. Ez meglepőnek tűnhet, hisz a Mitsubishi eddig a Peugeot csoport partnere volt, pedig a a Nissannal volt már kapcsolata a japán cégnek.

A háttérben nyilván az áll, hogy a PSA Peugeot-Citroen elkeserítő anyagi helyzete nem teszi lehetővé a Mitsubishivel kialakított kapcsolat fejlesztését, ellenben a Renaultnak pénze és technológiája is van bőven. A Renault-Nissan számára nyilván kivételesen értékesek lehetnek a Mitsubishi elektromos hajtással szerzett tapasztalatai. Ugyanakkor a Mitsubishi újabb modelleket vehet át a Nissantól és Renaulttól, tovább csökkentve saját fejlesztési költségeit.

A Mitsubishi jelenleg is forgalmaz egy Nissan típust: Japánban az Infiniti M típus kapható Mitsubishi Proudia és Dignity néven, így a kisebbik vállalat is kínálhat luxusautót, anélkül, hogy aránytalanul sokat költene. Cserébe a Nissan megkapja a Mitsubishi miniautó-fejlesztéseit. Ám úgy hallani, most két további modellt vehet át a Mitsubishi: egy Renault Fluence és egy Renault Latitude méretű autóról van szó, amelyekkel egyes piacokon kiválthatják a Lancert és a Galantot.

Az együttműködés egyik érdekes aspektusa, hogy így, ha áttételesen is, ismét kapcsolatba kerül egymással a Mitsubishi és korábbi tulajdonosa, a Mercedes, amely szintén partneri kapcsolatban áll a Renault-Nissannal.