Ez az őrültség, nem a Bugatti

2013.11.06. 15:16

Ez nem vicc: a Defining Extreme Vehicles Car Industry L.L.C. egy valódi vállalkozás, amely a világ leggyorsabb személyautóját állította ki a Dubai Motor Show-n. A számok elképesztőek, bár hogy mennyi bennük az igazság, azt egyelőre senki nem tudja.

A Devel Sixteen elnevezésű modell, amelyet Dubaiban fejlesztenek, igazi autóskártyába való mindentvivő. Mintha valaki egyszerűen sokkal nagyobb számokat írt volna egy üres kártyalapra, mint amilyenek eddig voltak. Ötezer, vagyis 5000 lóerő egy V16-os motorból, amellyel az autó 1,8 másodperc alatt gyorsulhatna százra, a végsebessége pedig 560 km/h. Ilyet még a versenyautók sem tudnak – ez a sebességtartomány már a repülőgépek kiváltsága.

Nem kizárható persze, hogy az autó tényleg ilyen gyors, de a külseje alapján inkább valami kezdeti stádiumban levő álom-projektnek tűnik, ami helyenkét túlzottan is emlékeztet egy Pagani Zondára. Az az érzésünk, egyelőre csak az elképzelés van meg, és a látványos műanyag karosszériaelemek, a többi részlet egyelőre számítás eredménye. Abban azonban nem kételkedünk, hogy ha tényleg elkészülne a típus, és tényleg tudja majd, amit ígér, akkor vásárló is lesz, hisz a sportkocsi-tartás sokak számára ma is a számháborúról szól, semmi másról.

Azt elképzelni is nehéz, hogy egy 560 km/h-s elvi végsebességű autóba miféle űrtechnikát kell építeni, hogy bírja a kiképzést, és mindez mennyibe kerülne, de valószínű, hogy az ár legalább hétszámjegyű kell legyen, méghozzá euróban.