Újra lesz sorhatos Mercedes motor

2013.11.12. 12:29

A Mercedes évtizedeken át kizárólag soros hathengereseket gyártott, de 1998-ban kifejlesztették első V6-osukat, és azóta is ezt az elrendezést alkalmazzák. Ám a legújabb hírek szerint azonban újra soros hathengerest kezdtek fejleszteni, méghozzá nem is ok nélkül.

A V6-ost ugyan könnyebb beépíteni, mivel tömörebb felépítésű – a Mercedes ezért döntött úgy tizenöt éve, hogy ezt a megoldást alkalmazza – viszont több alkatrészből áll, ezért drágább gyártani. Ráadásul a sorost könnyebb egy motorcsalád részeként kifejleszteni, és ez az elsődleges oka, hogy a Mercedes is a régi megoldás feltámasztása mellett döntött. Azt tervezik ugyanis, hogy a BMW-hez hasonlóan a motorok egységesítésével spórolnak: így ugyanazokból a hengerekből építhetnek három-, négy-, öt- és hathengeres motorokat, ami mind fejlesztési, mind gyártási szempontból előnyös.

Úgy tudjuk, az új soros hathengeressel először 2016-ban találkozhat majd a közönség az E osztály következő generációjában, majd 2017-től a C osztályba is bekerül a típus frissítésével egy időben. A terv az, hogy lassanként mindenütt átveszi majd a V6-osok helyét, de ez a folyamat várhatóan eltart majd az évtized végéig.