Új gyárat nyithat a Jaguar és a Land Rover

2013.11.18. 06:33

A dél-amerikai terjeszkedés lehetőségét vizsgálja, és Brazíliában nyitna új összeszerelő üzemet a brit JLR (Jaguar Land Rover). Ha megvalósul a beruházás, az új gyártósoron elsősorban Land Rover modellek készülnének.

A márka egy ideje már az indiai Tata irányítása alá tartozik, a dél-ázsiai országban rendelkeznek is egy kisebb gyárral, ahol a Land Roverek mellett már a Jaguarok összeszerelése is beindult. A fő alkatrészek azonban oda is a nagy-britanniai Birminghamből érkeznek, és valószínűleg nem lenne ez másképp az új üzem esetében sem.

Az egyik brazil lapra, az O Estado de SaoPaulóra hivatkozva internetes források azt írják, hogy nemcsak a viszonylag olcsó munkaerő miatt lehet vonzó a JLR számára Brazília, hanem azért is, mert a régió piaca gyorsan növekszik. Bár az ország lakosságának jelentős része szegénynek mondható, mégis van egy tehetős réteg, akik megengedhetik maguknak a luxusautókat. Ezt egyébként már a német prémiummárkák is felismerték, az Audi már el is indította a beruházást, és a BMW sem akar nagyon lemaradni.

Arról egyelőre nem sokat tudni, pontosan mely Jaguar, illetve Land Rover modellek készülhetnek Dél-Amerikában, de valószínűleg hobbiterepjárókkal indulhatna a gyártás. Brazílián kívül ugyanakkor egy másik, még nagyobb piac is versenyben van: nem kizárt, hogy végül Kínában létesül az új JLR-gyártósor.