Veszélyesen néz ki az új Honda

2013.11.21. 12:00

Nem ez az első eset, hogy a Honda tervezői megdöbbentőt alkotnak, de úgy néz ki, náluk ez a teljes stilisztikai zűrzavar jelenti manapság az előrelépést. Ahogy a Civic és a következő Jazz, úgy legújabb modelljük, a VEZEL – ígen, így csupa nagybetűvel – is a káosz gyermeke. Szép, mint egy Nissan Juke, csak a koncepciót nem látni a forma mögött, mint amannál.

Az autó egyébként egy újabb Quashqai/S-Cross riválisnak tűnik. Magasabb, mint az átlag, mégis inkább személyautó és nem terepjáró, használati értékében leginkább a tágasabb alsó középkategóriás kompaktoknak felel meg. A gyáriak persze ennél nagyotmondóbban foglalták össze a lényeget: egy hobbiterepjáró jellegzetességeit keveri egy egyterű funkcionalitásával és egy kupé eleganciájával. Ez utóbbi érdekes megállapítás – de mindenki nézegesse csak a képeket, és keresse bátran az elegancia nyomait.

A VEZEL Japánban már biztosan forgalomba kerül, 1,5 literes, közvetlen befecskendezéses benzinmotorral, illetve hibrid hajtáslánccal. Az az érzésünk, a Honda ezzel a modellel odahaza részben a Civicet szeretné pótolni, amely iránt Japánban mára megcsappant a kereslet. Nagyon valószínű persze, hogy más piacokon is megpróbálkoznak majd vele – Európában például épp kialakulóban van az ilyen terepjáró-hangulatú személyautók divatja. Nálunk nyilván megkapná az 1,6 literes Honda dízelmotort is, amely jelenleg az egyik legmodernebb a piacon.

Eddig nagyjából ennyit tudni az autóról, de nyilván többet is elárulnak majd december 19-én, hisz a VEZEL akkor kerül a japán Honda kereskedésekbe.