Vadállat 2-es BMW-ből

2013.11.22. 15:32

A BWM-nek láthatóan komoly szándékai vannak az új 2-es sorozattal, és nem csak az autószalonokban. A típus első kifejezetten versenypályára szánt változata olyan privát versenyzők számára készül, akik hosszú távú futamokra keresnek ütőképes, de megfizethető versenyautót.

Az M235i Racing az alapmodell alapos átalakításából született, ez már első pillantásra egyértelmű, hisz elöl-hátul látványos sárvédő-szélesítéseket kapott, és a tervezők láthatóan igyekeztek javítani a motor hűtőlevegő-ellátásán, illetve a karosszéria aerodinamikai egyensúlyán is. A végeredmény, amellett, hogy hatékony, kifejezetten agresszív, még így, egyszerű szürke színben is. A lényeg persze belül van, bár hogy pontosan mennyit módosítottak a futóművön, a fékrendszeren és a hajtásláncon, azt nem tudjuk pontosan. Annyit elárultak, hogy az autóba került a versenyterhelést is elviselő önzáró differenciálmű, és minden, ami egy FIA-homológ versenyautóban kötelező kellék az áramtalanító kapcsolótól a bukócsövön át a tűzoltó készülékig. Azt pontosan nem tudni, hogy az utcai változatban 326 lóerős 3 literes soros hathengeres turbómotorba mennyire nyúltak bele, de az egyértelmű, hogy a teljesítmény viszontyag nagy mértékben növelhető még a motor lényeges módosítása nélkül is.

A gyáriak kifejezetten szériamodell-közeli autók számára kiírt versenyekre szánják a típust, amilyenek a VLN Endurance Championship futamai vagy a Nürburgringi 24 órás. Az M235i Racing ára a hírek szerint 59 500 euró lesz, ami ugyan rengeteg pénznek tűnhet, de a készen kapható versenyautók közt, ebben a teljesítmény-kategóriában kedvező ajánlatnak tűnik.