WitStar: luxusautó, aranyhalakkal

2013.11.22. 12:30

Nagyjából azért sejtettük, hogy Kínában autótulajdonosnak lenni a legtöbb esetben nem azt jelenti, hogy az illetőnek jogosítványa is van – általában egyszerűbb, ha sofőrt is fizet az autó mellé, és ő maga hátul utazik. Ezzel magyarázható, hogy a kínaiak megvesznek a nyújtott tengelytávú autókért, és ugyanezt a megközelítést mutatja a WitStar tanulmány, ahol láthatóan a belső tér hangulatát helyezték előtérbe.

A nagydarab, ormótlan, kiskerekű jármű fura egyvelege egy szabadidő-autónak és egy egyterűnek. Két nagy, felfelé nyíló ajtó oldalt és LED-es lámpák mindenütt – ezen kívül nincs benne semmi rendkívüli. Belül viszont szinte nappali-belsőt találunk: a két első ülés is megfordítható, hátul pedig már-már kanapén lehet terpeszkedni, amelynek a közepén a legmeglepőbb autós kiegészítővel találkozhatunk: egy egész tisztességes méretű, gömbölyített téglatest-forma akvárium alkotja a könyöklőt. És bár furcsa, a famintás padlóhoz és a világos szövetkárpitokhoz illik is: ez itt nem autó, inkább egy kicsi, de kényelmes szoba, amely a változatosság kedvéért el is szállít az úticélunkhoz, ha szükséges.

Bár a WitStar egyelőre igazi tanulmányautó – a szemtanúk szerint nagyrészt műanyaghab és papír – a tervezők aztért bemondták, hogy milyen hajtáslánc lehetne benne. Eszerint villanymotor hajtja akkumulátorról, és maximum 100 km-t tehet meg egy töltéssel, viszont kerülne bele benzinmotor is, amely csak a generátort hajtaná, és 600 km-re növelné a hatótávot.

Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy az akvárium elterjed-e a kínai személyautók kiegészítőjeként, de erre csak akkor van esély, ha meg tudják oldani, hogy a halak a legnagyobb hőségben se pusztuljanak el egy hosszabb utazás alkalmával.