Carlos lesz a Peugeot megmentője?

2013.11.26. 11:36

A PSA Peugeot-Citroen a Renault korábbi második emberét, Carlos Tavarest állítja a kormányhoz, abban bízva, hogy az új vezérigazgató ki tudja kormányozni a vállalatot a jelenlegi krízisből. A feladat nem könnyű, de korábbi nyilatkozatai alapján Tavares pontosan erre a lehetőségre várt.

A Peugeot-Citroen még mindig Európa második legnagyobb autógyártója, ám a kontinens autóeladásainak drasztikus csökkenése elkeserítő helyzetbe sodorta a céget. A tavalyi évben 3 milliárd euró volt a veszteség, és valószínű, hogy az idén is hasonló nagyságrendű negatív előjelű szám lesz a vállalat működésének eredménye, hiába zárnak be egy gyárat, és tesznek az utcára 10 ezer dolgozót. A túléléshez pénz kell, és úgy néz ki, van is potenciális befektető – a kínai Dongfeng - de úgy tűnik, a tulajdonosok már nem bíznak benne, hogy Philippe Varin, az eddigi vezérigazgató képes lesz nyélbe ütni az üzletet a távol-keleti partnerrel.

Tavares azzal távozott a Renault-tól még augusztusban, hogy előző munkaadójánál már elért mindent – így is van, hisz Carlos Ghosn után ő volt a második ember, Ghosn viszont aligha távozik mostanság birodalma éléről – és autógyártót keres, amelyet elvezethetne. Az 55 éves menedzser ideális választásnak tűnik a PSA számára, hisz a Renault nevében már tárgyalt a Dongfenggel, azaz a kínaiak ismerik, és úgy hallani, bíznak benne. Emellett ismeri a francia és a nemzetközi autóipart, mint a tenyerét. Talán még a Peugeot összetett tulajdonosi körével is megbirkózik, hisz ha összejön a kínai üzlet, akkor a Dongfeng, a Peugeot család, a francia állam és a General Motors között kell majd lavíroznia a felügyelőbizottsági üléseken.

Thierry Peugeot, a felügyelőbizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy Tavares 2014-ben váltja a cég élén Philippe Varint, ami jó eséllyel már az év első hónapjaiban bekövetkezik. „Azzal, hogy egy ilyen professzionális autóipari szakembert állítunk a cég élére, azt szeretnénk biztosítani, hogy az évekkel ezelőtt beindított fejlesztési stratégia végrehajtása következetesen folytatódik, és ennek révén cégünk túllép a jelenlegi válsághelyzeten – fogalmazott Peugeot.