Jöhetnek az új Saabok

2013.11.30. 14:03

A kínai hátterű NEVS komoly tervekkel vásárolta meg a Saab maradványait, idén ősszel pedig már az új 9-3-as előszériás gyártását is beindították a svédországi Trollhättanban. Túl nagy újdonságokat persze még nem láthattunk a feltámasztott modellen, jórészt mindenben megegyezik az előddel. A jövőben azonban saját padlólemezre építenék föl az új generációt.

A régi-új 9-3-as tényleges sorozatgyártása jövő hétfőn kezdődhet meg. Egyelőre csak egyetlen karosszériával, négyajtós szedánként készül, azonban nem kizárt, hogy a későbbiekben kabrió és kombi is érkezik. A műszaki adatokról annyit tudni, hogy négyhengeres, benzines turbómotort és elsőkerékhajtást kap az alapmodell, de rendelhető lesz összkerekes kivitelben is. A 9-3-assal ellentétben viszont a 9-5-ösnek a hírek szerint végleg búcsút inthetünk, annak újraélesztése nem szerepel a NEVS tervei közt.

A példányszámok kezdetben igen alacsonyak lesznek majd, a gyártó óvatosan próbálja felmérni a keresletet, illetve az alkatrészek beszerzésétől a gyártáson át a kereskedésekig tartó folyamat biztos működését. Elsősorban az európai piacból próbálják majd kiharapni a részüket, de Kínába is szállítanak majd a 9-3-asból. Nem tervezik ugyanakkor az egyesült államokbeli forgalmazás újraindítását.

A távol-keleti tulajdonos a jövőben folyamatos fejlesztésekkel saját platformra állna át, de a benzines modellek gyártása mellett továbbra sem tett le arról, hogy a Saab emblémájával elektromos autókat is készítsen.