Géppuskás Dacia a hadseregnek

2013.12.04. 16:39

Első ránézésre elég groteszkül fest a harci feladatok ellátására átalakított Dacia Duster Army, pedig halálosan komoly – a román hadsereg valószínűleg rendszeresíti is.

A katonai járművek sokszor igencsak drágák, hisz a honvédségnél, különösen nagyobb országokban pénz nem számít. Mifelénk viszont nem egészen ez a helyzet – nyilván Romániában sem túl nagyvonalú a katonai költségvetés. Így érthető, ha igyekeznek a felmerülő feladatokra olcsón beszerezhető és üzemeltethető eszközöket beszerezni. Ennek lehet iskolapéldája a Dacia Duster Army, amelyet a Renault helyi fejlesztőrészlege, az RTR alakított ki a szériamodellből. A páncélozott, erősebb alsó védelemmel ellátott modell akár felfüggesztve, helikopterrel is szállítható, van rajta külső 12 és 24 voltos elektromos csatlakozó, a tetején pedig géppuskaállást alakítottak ki.

Azt nem tudni, hogy a katonai Duster műszaki szempontból eltér-e a civil változattól, vagy hogy javítottak-e a terepjáró képességei. Ám a jármű állítólag megfelel az összes vonatkozó NATO szabványnak, és nyilván sokkal olcsóbb lesz beszerezni, mint a speciálisan katonai célra fejlesztett terepjárókat. Bár egy MRAP-nál nyilván törékenyebb konstrukció, nyilván nem elsővonalas frontszolgálatra készült, békeidőben, vagy második vonalbeli felhasználásra viszont nyilván megfelelhet, így akár arra is lehet esélye, hogy Románián kívül másutt is rendszerbe állítsák.