Nagy tervek a kis Toyotával

2013.12.05. 15:09

Nagívű terveket szellőztetett meg a Toyota: megint WRC-t építenek, mégpedig a kis Yarisból.

A Toyota kölni motosport-részlege már dolgozik is a WRC-prototípuson, az aktuális szabályoknak megfelelően 1,6-os turbómotorral. Jövőre már tesztelni szeretnének, bár a nyilatkozatokkal még óvatosak: szóvívőjük mindössze annyit árult el, hogy tapasztalatokat szeretnének gyűjteni, minimális befektetéssel. De ahogy ismerjük a japánokat, nem fogják félvállról venni a projektet, főleg a Toyota ralis hagyományaival.

Négy egyéni világbajnoki címet szerzett a Celica GT-Four és a Corolla WRC a 90-es években, mielőtt a Toyota kivonult volna a ralizásból. Utána elsősorban a Formula 1-re költötték a pénzüket, viszonylag sikertelenül. Az F1-es sztori után most a hosszú távú versenyeken próbálnak sportos imidzset építeni maguknak, például a Le Mans-i 24 óráson, de úgy tűnik, maradt némi szabad kapacitás a német Toyota Motorsportnál.

Tavaly hozták ki a belépő szintű raliautójukat, a Yaris R1A-t, amit most egy WRC követhet. Ha valóban visszatér a Toyota a rali világbajnokságba, komoly ellenfele lehet a Volkswagennek, amely jelenleg uralja a WRC-mezőnyt.