2013.12.06. 06:15

Sejthető volt, hogy nem véletlenül turnéznak világszerte a Concept Active Tourerrel, a BMW kis egyterű-féleségével. Most hivatalosan is megerősítették, hogy ez lesz az első fronthajtásos BMW.

Régóta tudjuk, hogy az új, elsőkerék-hajtású UKL platformra az új Mini után egy sereg BMW-t is terveznek, de nagy összegben talán senki sem fogadott volna arra, hogy pont az Active Tourer lesz az első. Ian Robertson, a BMW sales és marketing vezetője most viszont azt nyilatkozta, hogy már a tavaszi Genfi Autószalonon ott lesz a szériaváltozat, amely állítólag nagyon közeli rokonságban áll a tanulmányautóval.

Az első fronthajtásos BMW egyből egy másik hagyománnyal is szakít: háromhengeres motorokat kap az új 1,5 literes TwinPower családból, hasonlóan az új Minihez. Hogy milyen teljesítményű változatokkal számolhatunk, egyelőre nem árulta el a BMW, de a motorcsalád korábbi nyilatkozatok alapján lefedi a 82 és 224 lóerő közötti tartományt.

Akár az 1-es GT nevet kapja, akár nem, az új kis BMW egy új korszakot nyit. További tíz modell várható hasonló műszaki alapokkal, többek között a teljes következő generációs 1-es sorozat. Hogy a BMW-vásárlók hogyan fogadják majd az új jövevényeket, az a következő években fog csak kiderülni.