Óriási támadást indít a Lada

2013.12.09. 16:15

Amióta a Renault-Nissan átvette az irányítást az AvtoVAZ-nál, egyre optimistább terveket hallani a Lada márka jövőjéről. A legutóbbi nyilatkozat szerint 2017-ig öt új modellt szeretnének kihozni.

Elsőként a kis szedánjukat, a Priorát váltanák le 2015-ben egy 2180-as kód alatt futó utóddal, amelyből egy a jelenlegi Kalinánál valamivel feljebb pozicionált ferdehátú változat is készülne. Egy évvel később már jönne is egy azonos alapokra épülő kis crossover, egy emelt kasztnis szabadidőautó. Eggyel feljebb, a kompakt SUV-ok közé dobják majd a Lada csúcsmodelljét, amely leginkább az X-Ray tanulmányra hasonlít majd. Végül az 1977 óta gyártott Nivát is nyugdíjba küldik 2017-ben, amivel befejeződik a megújulási folyamat.

Egyelőre nem tudni, mennyire önálló modellekről van szó, elképzelhető, hogy becsúszik majd egy-két Largus-féle Dacia-klón, de abban biztosak lehetünk, hogy az alapokat Daciák, illetve Renault-k adják majd. A felsorolt autókat mind elő lehet állítani egy-egy meglévő modellből, amivel viszonylag olcsón megúszhatja a vállalatcsoport a nagy megújítási hullámot, és megőrizheti stabil pozícióját az egyre fontosabb orosz piacon.