Tomahawk, a filléres szupersportautó?

2013.12.09. 15:32

Egy kanadai vállalkozás, a Dubuc Super Light Cars meglepő ötlettel rukkolt elő: lapra szerelt szupersportkocsit ígérnek egy átlagautó áráért.

Nem mondhatnánk, hogy az autós építőkészletek, a kit carok divatja felfelé ívelne az utóbbi években, de a lelkes tervezők között mindig akad néhány, akik a vendégmotorban és a használt alkatrészek összelegózásában látnak fantáziát. A Dubuc Tomahawk névre keresztelt koncepciója a belengetett adatok alapján akár ígéretes is lehetne.

A látványos terv egész modern alapokra épül, egy alumíniumból összeácsolt monocoque-ra, amely állítólag alig 150 kilót nyom. Futóművét és motorját egy 84 és 96 között gyártott C4-es Chevrolet Corvette-ből nyeri, de még így is egy tonna alatt marad az össztömege. Műszaki adatokat még nem közölt a gyártó, de árat már igen: húszezer dollárt, mai árfolyamon mintegy 4,4 millió forintot kérnek az építőkészletért, amihez ugye még hozzá kell csapni egy használt Corvette-et, de még így is ki lehet hozni a kész autót úgy 6-7 millió forintból, plusz pár száz munkaórából - ígérik a kanadaiak.

Bár a koncepció sok kérdést felvet - például hogy miért bontana el az ember egy amúgy is műanyag kasztnis C4-es Corvette-et - még akár vonzó is lehetne az alacsony súly, ami jobb menetteljesítményeket ígér, nem beszélve a modern formatervről, amit viszont eddig csak a virtuális térben láttunk. A cég alig három hete indított honlapja azonban túlságosan amatőrnek tűnik, hogy komolyan vegyük a vállalkozást.

„A Tomahawknak sosem látott felszereltsége van: első és hátsó gyűrődési zónák.” - ilyen és hasonló meglepő állításokkal találkozunk, helyenként fura angolsággal. Az anyagában színezett polimer karosszériaelemeknek örök életet és karcállóságot ígérnek, az alumínium vázat a Lotuséhoz hasonlítják. A lelkesedéstől túlcsorduló hangvételű önreklámot olvasva aligha tűnik hihetőnek az ígérethalmaz.

A Tomahawkot szűk egy hónap múlva mutatják be a mérsékelt nemzetközi érdeklődés övezte montreali autószalonon - ha addig kitart a lendületük és elkészül a kiállítási darab, bizonyára okosabbak leszünk, miután megláttuk a kész terméket.