Hétszázmilliót egy zöld szörnyért?

2013.12.10. 12:12

Amikor egyedi darabokról van szó, pláne Lamborghini emblémával, gyakran azt hiszik, nincs elég vastagon fogó ceruza az árcédulához. A Sogna névre hallgató zöld szörnynél is az az érzésünk, enyhe túlárazásról van szó.

Japánban árulják a Sognát, 2,38 millió euróért, ami nagyjából 718 millió forintnak felel meg. Ennyi pénzért nem is egy valódi Lamborghinit kapunk, hanem az Art & Tech cég kreációját, amelyet az 1991-es Genfi Autószalonon mutattak be. Már akkor is büszke ára volt, 1,6 millió dollár, ami az egyik oka lehetett annak, hogy csak kettőt gyártottak le belőle. Az egyik el sem készült - nem építettek bele motort - vagyis ez a meghökkentő kinézetű, sajátos színű autó az egyetlen működőképes példány, amellyel nem is mentek többet, mint 1800 kilométert.

A Sogna műszakilag nem más, mint egy Lamborghini Countach LP500, 5,2 literes, 455 lóerős V12-es motorral. A Countach formatervéről lehet vitatkozni, de a Sogna egyértelműen nagyságrendekkel bizarrabb: a sajátos, hasított orrnál csak a fenekére nőtt buborék készteti nagyobb csodálkozásra a nézelődőt. A mából visszatekintve legfeljebb a 90-es évek fura formanyelvének egyik különös megnyilvánulását tisztelhetjük benne.

Akár Lamborhininek tekintjük, akár nem, egy közepesnél gyengébben sikerült tanulmányautóért egyértelműen soknak tűnik a kért összeg. Attól, hogy érthető okokból nem készült belőle több példány, még nem lesz valami felbecsülhetetlen értékű.