Saját dízelmotorokat fejleszt a Suzuki

2013.12.14. 07:09

A Suzuki eddig egyáltalán nem foglalkozott dízelmotor-fejlesztéssel: ahol szükség volt rá, ott más gyártóktól vásárolt motorokat építettek be. Használtak Renault és Peugeot dízeleket is, mostanság pedig a Fiat 1,3 és 1,6 literes dízelmotorjait használják, sőt, a kisebbiket gyártják is. Néhány éven belül azonban elkészül az első saját fejlesztésű Suzuki dízel, majd röviddel utána a második is.

Az első Suzuki dízel egy 800 köbcentis kéthengeres lesz, amelyet elsősorban egészen kisméretű autókba építenek be. Ha minden igaz, elsőként az egykori Carry sorozathoz hasonló Y9T jelzésű mini-teherautó kapja majd meg az apró dízelmotort, de nem kizárt, hogy később személyautókba is bekerül, például az Altóba, vagy akár a Swiftbe is. Egy ilyen fejlesztési program persze meglehetősen költséges és hosszadalmas, így az új motor várhatóan csak 2015-re készül el.

A második motort lényegében a 800-as megduplázásával állítják elő: ez 1,5 literes lesz, mivel az 1,6 literes hengerűrtartalom után több piacon magasabb adót kell fizetni. A nagyobbik dízelmotorral szinte biztosan találkozunk majd, olyan modellekben, mint az SX4 S-Cross, bár ezt is Indiában mutatják be először 2016-ban – a gyártás is ott folyik majd – egy új, kisméretű terepjáróban, amelyet később Európában is kínál majd a Suzuki.

Eddig úgy tűnt, hogy a Fiattal való együttműködés olcsóbb a Suzuki számára, mint az önálló fejlesztés, de miután az olaszokkal való kapcsolat konfliktust okozott a japán vállalat részvényeinek ötödét birtokló Volkswagennel, és Indiában, a Suzuki egyik legnagyobb piacán amúgy is jelentős a kereslet a dízelmotoros modellek iránt, úgy látszik, megéri új motorokat fejleszteni.