Bővül az európai autópiac

2013.12.17. 12:14

Harmadik hónapja bővül az európai autópiac, amely úgy tűnik, túljutott a mélyponton: 1,2 százalékkal több új autót helyeztek forgalomba novemberben, mint egy évvel korábban - közölte az európai autóipari szövetség (ACEA).

Túlzott optimizmusra azonban nincs ok: az ACEA kiemeli, hogy a növekedésben nagy szerepe volt a spanyol roncsautó prémium programnak, amelynek köszönhetően Spanyolországban 15,1 százalékkal szöktek fel az eladások, és az év első tizenegy hónapjában összességében 2,7 százalékkal csökkent az újonnan forgalomba állított gépkocsik száma az unióban.

Novemberben összesen 938 021 új autót értékesítettek az Európai Unióban. Németországban 2 százalékkal, Franciaországban 4 százalékkal, Olaszországban 4,5 százalékkal csökkent a kereslet éves szinten, miközben egyebek között Spanyolországban 15,1 százalékkal nőtt, Nagy-Britanniában 7 százalékkal bővült.

Az EU-ban 10,945 millió új autót adtak el az idei év első tizenegy hónapjában, ami 2,7 százalékkal kevesebb a tavalyi azonos időszakhoz képest. A januártól november végéig tartó időszakban egyebek között Németországba 4,9 százalékkal, Franciaországban 7,1 százalékkal, Olaszországban 7,7 százalékkal esett vissza az eladás éves szinten, ugyanakkor Spanyolországban 2,1 százalékkal nőtt, Nagy-Britanniában 9,9 százalékkal bővült.

Az ACEA adatai szerint Magyarországon novemberben 4942 gépkocsit adtak el, 6,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A január-novemberi periódusban 51 114 új autót helyeztek forgalomba, ez 6,5 százalékos növekedés a múlt év hasonló időszakához képest.