A kínai Peugeot-felvásárlás titkai

2013.12.19. 06:07

Régóta hallani, hogy a Peugeot-ban jelentős részesedést vásárolna a cég kínai partnere, a Dongfeng, ám most a részletek is kiszivárogtak.

A Peugeot vezetősége állítólag már jóvá is hagyta a tervet, amely szerint a kínai Dongfeng Motor és a Francia állam is 20-20% részvényt vásárolna a PSA csoportból, méghozzá az aktuális részvényárfolyam 60%-áért. A francia autógyártó még így is hozzájut ahhoz az összeghez, amelyre a túléléshez szüksége van: állítólag mintegy 3,5 milliárd euró folyhat be a részvényeladásból. Az ügy a jelenlegi részvényesek számára jár némi veszteséggel, hisz az új részvények kibocsátásával az ő részesedésük aránya csökken. Így a Peugeot család elveszíti irányító szerepét a vállalaton belül, mivel jelenlegi, 25% körüli részesedésük 15%-ra olvad, még úgy is, hogy az ügylet során újabb részvényekre tesznek szert.

A felek egyelőre nem nyilatkoztak, így az üzlet egyes részletei még nem világosak, de nagy változtatásokra aligha számíthatunk a jelenlegi állapothoz képest, hisz a Peugeot vezetése jövő februárig le szeretné zavarni az ügyletet. Ez garantálná ugyanis, hogy a Peugeot nem válik fizetésképtelenné, hisz tavaly és az idén összesen több mint 4 milliárd euró volt a veszteség, amelyet valahogy pótolni kell.

A tulajdonosváltással új stratégia is járhat, bár nem túl valószínű, hogy a francia állam beszállása után jelentős elbocsátásoktól kell tartania a dolgozóknak. Az viszont várható, hogy Kínában megpróbálják tovább erősíteni a PSA pozícióit, sőt, az állami részesedés kapcsán talán olyan ígéretes területeken is nőhetnek a francia gyártó esélyei, mint az újra elérhető iráni piacon.