Ez a high-tech, nem az okostelefon

2013.12.23. 12:35

Már az alsóbb kategóriás kocsikban sem meglepő, ha össze tudjuk kapcsolni a telefonunkat az autó saját rendszerével, és így telefonálni, zenét hallgatni, vagy internetezni. Miért ne lehetne ezt egy órával is megtenni?

Emlékeznek még Michael Knight-ra, ahogy beleszól a karórájába: Pajti! Gyere értem! Itt még most sem tartunk, de a Mercedes karóra egy olyan technikát mutat be, amely szorosabbra fűzné a vezető és az autó közötti kapcsolatot. Az óra és az autó interneten keresztül kommunikál, és kérésünkre különböző információkat ad az autóról, mint egy adóvevő.

Az óra segítségével tájékozódhatunk az aktuális üzemanyag szintről, hogy bezártuk-e az ajtókat, vagy, hogy hol is parkoltunk. Az órán található három gombra beállíthatjuk a kedvenc applikációink. Ezek ugyan apró, jelentéktelen dolgok, de a technológia célja az úgynevezett Car-2-Car Technology bevezetése lenne. Ez a valós idejű kockázatokról tájékoztatná a sofőrt, úgy mint a balesetek, útépítés vagy elakadt járművek az úton. Ezen kívül az óra azt is jelezné a tulajdonosának, ha az autó helyet változtat, vagyis ellopják, és könnyebben meg is lehetne találni.

A technológiát a Szilícium-völgyi Pebble Technology nevű cég fejlesztette ki, akikkel a Mercedes az interaktív felületek programozására szerződött.