A General Motorsé lehet a Tesla?

2014.01.02. 07:51

Merész találgatásba kezdtek a gazdasági elemzők: felvetették a Tesla eladásának lehetőségét. Egyes szakértők úgy vélik ugyanis, hogy Elon Musk 2014-ben megválhat az elektromos autókat gyártó vállalattól, a vevő pedig a General Motors lehet.

A GM a közelmúltban vonta ki az európai piacról a Chevrolet-t, és komolyan fontolgatják azt is, hogy Ausztráliában kihátrálnak a Holden mögül. Emellett az elmúlt években több márkánál birtokolt részesedésüktől is megváltak, így többek közt a Suzuki- és PSA-részvényeiket is eladták. Az elemzők szerint most terjeszkedés következhet: General Motors az elektromos autók gyártásába fektethet nagyobb összegeket, és hosszabb távon komolyan profitálhatnának a Tesla felvásárlásából.

Az azonban egyáltalán nem valószínű, hogy az alapító-tulajdonos Elon Musk meg akarna válni a márkától. A Model S ugyanis jól fogy az Egyesült Államokban, és már egyes európai országokban is sikere van. Ráadásul érkezőben van a Model X névre keresztelt hobbiterepjáró is. A valódi kérdés tehát nem is az, hogy a General Motors megvenné-e a villanyautó-gyártót, hanem hogy Musk egyáltalán hajlandó lenne-e megválni attól a közeljövőben.