Így szól egy 1950 lóerős motor

2014.01.04. 07:07

Van egy kategória az USA-ban rendkívül népszerű gyorsulási versenyekben, ahol se feltöltést, se nitrót, se különleges üzemanyagokat nem használnak. Ehhez építették ezt a brutális V8-ast, amely 1950 lóerőt présel ki magából a fékpadon.

A Mountain motor pro stock kategóriában érthetően a lökettérfogat a legfontosabb paraméter, és ez a V8-as nem áll rosszul e tekintetben: 828 köbhüvelyk, vagyis mintegy 13,5 liter a hengerűrtartalma, és ebben a méretben igazán lenyűgöző, ha 140 lóerő fölötti literteljesítményt tud valaki kihozni egy szívómotorból. Még ha üzemórákról nem is, inkább csak percekről beszélhetünk egy ilyen versenymotor esetében, akkor is félelmetes, hogy egy ekkora monstrum 9000-es percenkénti fordulat fölé pörög.

Hogy pontosan milyen elemekből épül fel a Ford motor, természetesen nem árulja el az építő Innovators West, de érdemes meghallgatni a magából pokoli hangokat kiadó V8-ast a fékpadon, amelynek szemmel láthatóan van mit elviselnie a rövid teljesítménymérés során.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.