2014.01.15. 12:55

Az autógyárak egy ideje már igyekeznek a lehető legnagyobb mértékben kisajátítani a páncélozott luxusautók piacát is, amelyet sokáig egyedi átépítéssel foglalkozó vállalkozások uraltak. Az Audi most az A8-as kínálatot bővítette egy új változattal: az A8 L Security védelmet nyújt a legtöbb gépkarabély-lövedék, és a kézigránátok ellen is.

Bár a kisebb gyári páncélozott járművek esetében sokszor megelégszenek a gyártók a közepes védelmi szinttel, az A8 L Securityt az adatok alapján igazi elnöki járműnek szánták. A teljes védelmi szint VR7-es, ami azt jelenti, hogy a 7,62x51-es NATO kaliberig bezárólag minden nagy energiájú, gépfegyverekben használatos lövedék ellen védelmet nyújt, de a páncélzat egyes részei a VR10 védelmi szint elvárásainak is megfelelnek. Emellett az autó a gyáriak szerint kézigránát-támadás ellen is védelmet nyújt – legalábbis megfelel az ERV 2010 szabványnak. Természetesen a páncélozott változatot úgy tervezték, hogy lehetőség szerint a támadás után is mozgásképes maradjon: a felnikre épített műanyag gyűrűkön akkor is elevickélhet a helyszínről legfeljebb 80 km/h-val, ha már egyetlen gumiabroncsa sem maradt épségben.

Az 5,27 méter hosszú és 3,12 méter tengelytávú autó tömegét persze jelentősen növeli az acél- és kerámialemezekből, illetve többrétegű laminált üvegből álló páncélzat. Ennek tudható be, hogy csak kétféle motorral lesz kapható ez a változat: a gyengébbikbe 430 lóerős 4 literes biturbó V8-ast, az erősebbikbe 6,3 literess 500 lóerős W12-est építenek. Hogy mennyivel nehezebb a páncélozott változat az alapnál, azt jól mutatja, hogy a V8-as Security 4,6 helyett 7,1, a W12-es 4,4 helyett 7,5 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s sebességet.

A típus pontos árát egyelőre nem ismerjük, de annyi biztos, hogy messze ez lesz a legdrágább kivitel az A8-asok között. Az A8 L Security már most is rendelhető, az első példányokat viszont csak 2014 harmadik negyedévében szállítják le.