Hamburg kitiltaná az autókat?

2014.01.18. 17:18

Húsz éven belül Hamburg lehet Európa első autómentes városa. A német település vezetése ugyanis azt fontolgatja, hogy 2034-re kitiltja az autókat. A tervek szerint ezt követően csak közösségi közlekedéssel, kerékpárral, vagy gyalog közlekedhetnek majd a hamburgiak.

A város ezzel egyidejűleg úgynevezett Zöld Hálózat létrehozását tervezi. Hamburg 755 négyzetkilométeres területének mintegy negyven százalékát parkosítanák, így egy nyugodtabb környezetet hoznának létre. Számos park nyújtana lehetőséget az embereknek a kikapcsolódásra, sétára, sportolásra és piknikezésre. A projekten, a városkép és a Zöld Hálózat megtervezésén jelenleg harmincan dolgoznak.

Az elképzelésnek természetesen kritikusai is vannak. Egyesek azzal érvelnek, hogy a parkosítás az ipari fejlődés elől veszi el a helyet, akadályozza a gazdasági növekedést. Dr. Sven Schulze, hamburgi kutató azonban úgy véli, a Zöld Hálózatnak ezen a területen is lehetnek majd előnyei.

Hasonlóan környezetbarát kezdeményezés a nagyobb európai városok közül eddig csak Koppenhágában merült fel. A dán fővárosban egyébként is nagy hagyományai vannak a kerékpáros közlekedésnek, nemrég pedig elindítottak egy olyan programot, mely során 26 nagy, kerékpáros főútvonal épülhet. A tervek szerint Koppenhága a világ első szén-dioxid-mentes fővárosa lehet majd.