2014.02.02. 08:53

Ónos eső okoz fennakadásokat az utakon szombat este óta. A hajnali adatok szerint hat nyugati megyében - Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala - van érvényben a legmagasabb fokú, piros riasztás. Budapesten, illetve Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megyében narancssárgára, vagyis másodfokúra mérsékelték a riasztást.

           
 
 
 
 
 
 
Fotó: MTI Varga György

Jelenleg négy Baranya megyei települést nem lehet megközelíteni közúton: Kővágószőlőst, Cserkútot, Bakonyát és Kővágótöttöst. Zalában tizenegy, Veszprémben és Baranyában egy-egy alsóbbrendű út járhatatlan. Több megyében kamionstopot is bevezettek. Mivel ilyenkor az utak sózása hatástalan, csak az ónos eső elállta után tudják majd megkezdeni a síkosságmentesítést.

Az Országos Meteorológiai szolgálat vasárnap hajnali tájékoztatása szerint a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén továbbra is változó intenzitású ónos esőre lehet számítani, helyenként erős jegesedéssel. A katasztrófavédelem ezért arra kéri a lakosságot, hogy a piros riasztással érintett területeken egyáltalán ne induljanak útnak, de narancssárga riasztás esetén is fontolják meg az indulást. Aki mégis autóba ül, fokozott figyelemmel és óvatossággal vezessen.

Az időjárással és a riasztásokkal kapcsolatos legfrissebb információkért indulás előtt érdemes felkeresni az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Útinform, valamint a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapját.

Forrás: MTI

Frissítés: A piros riasztást mindenhol feloldották. Jelenleg nyolc megyében van érvényben narancssárga riasztás.

Frissítés2: Mindenhol feloldották a narancssárga riasztást, a citromsárga fokozat Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben. A 7,5 tonna feletti össztömegű járművekre vonatkozó tilalmat szintén valamennyi megyében feloldották.