Szentségtörésre készül a Bentley

2014.02.03. 11:49

A luxusautók között sem ritka a dízel – egy bizonyos pontig. A Rolls-Royce és a Bentley szintjén azonban még senki nem próbálkozott ilyesmivel, legalábbis eddig.

Maga Martin Winterkorn, a VW csoport vezérigazgatója erősítette meg, hogy megszületett a döntés: a Bentley egyes modelljeibe is dízelmotort építenek. Hogy pontosan melyikbe és mifélét, azt pontosan nem árulta el, de annyi kiderült, hogy az 5 literes, V10-es dízelt biztosan nem használják majd a britek. Winterkorn megjegyezte azt is, hogy mindenképp szeretnék visszahozni a kínálatba a tízhengeres dízelt, egyszerűen nem ez a megfelelő hely és idő. Lehetőségek így is akadnak bőven, hisz az Audinak van V6-os, V8-as és V12-es dízelmotorja is, és ezek közül bármelyik beépíthető a Continental sorozatba, ahogy az egyelőre fejlesztés alatt álló, ám szintén Audi alapú Bentley szabadidő-autóba is.

Az viszont szinte biztos, hogy a csúcsmodell, a hátsókerék-hajtású Mulsanne nem kap dízelmotort, és nem csak presztízs-okokból. Ebben a modellben ugyanis a Bentley saját fejlesztésű megoldásait használják, így az sem biztos, hogy a szabvány Audi motorokat be lehetne építeni jelentős és drága módosítások nélkül.