Európai autótolvaj banda bukott le Izraelben

2014.02.05. 18:18

Hosszan tartó, több hónapos titkos nyomozás után az kedden ütött rajta az izraeli rendőrség mintegy húsz gyanúsítotton, akik a járművek papírjait meghamisítva, gyári számaikat megváltoztatva Európában ellopott autókat csempésztek az országba. Egyelőre tíz, BMW és Mercedes márkájú gépkocsit találtak, amelyek mindegyike legalább félmillió sékel, azaz mintegy 30 millió forint értékű.

A rendőrség szerint a csoporthoz a haifai kikötő dolgozói és vámtisztviselői mellett a hálózatot kül- és belföldön irányító tagok tartoztak, akik együttműködtek az autókat ellopó európai bandákkal. A kocsikat Németországban, Olaszországban és Magyarországon lopták el, ahonnan szárazföldön Görögországba szállították, majd ott kicserélték számaikat egy-egy másik európai kocsi adataira. Görögországból a tengeren érkeztek a járművek a haifai kikötőbe, ahonnan a bűnszövetkezet helyi tagjainak segítségével jutottak el új tulajdonosaikhoz. A rendőrség szerint az eddig megtaláltnál jóval több autó kerülhetett ilyen módon Izraelben forgalomba.

A lopott kocsik megrendelői jellemzően a piaci ár feléért jutottak a járművekhez. A már forgalomba állított autókat azonban a rendőrök szerint sem lesz egyszerű beazonosítani, mivel a haifai rendőrség szóvivője szerint a hamisítást a bűnszervezet igen magas szinten űzte.