Tia: egy őrült álomautója?

2014.02.07. 11:47

Aki egy kicsit is odafigyelt az elmúlt években, az tudja, hogy a kétüléses, 2,5 méteres, drága kisautók iránti kereslet legalábbis korlátozott. Két példa is akad, a Smart és a Toyota iQ – egyik sem hozott nagy hasznot a gyártójának. Dilip Chhabria, az őrült indiai formatervező most mégis egy ilyen jármű szériagyártását tervezi.

A DC Design Tia egész fura szerzet, hisz a teljes hossza 2,55 méter, viszont 1,69 méteres szélessége és 1,4 méteres magassága nem kisebb, mint egy átlagos autóé. A 18 hüvelykes felnik még egy másfélszer ekkora autón is túl nagynak hatnának, itt viszont egyenesen groteszkké teszik a látványt. Igazán meglepő, hogy bár állítólag karbonszálas váz bújik meg a burkolat alatt, és a motor is csak egy 1,2 literes 120 lóerős turbós négyhengeres, az autó teljes tömege 950 kilogramm – ami az autó hozzához képest egyáltalán nem kevés. Talán ennek is köszönhető, hogy a tisztességes teljesítmény ellenére 9 másodperc kell a 100 km/h eléréséhez, és a végsebesség is csupán 160 km/h.

Az igazi kérdés az, hogy a Dilip kinek szánja a lassú, miniatűr, középmotoros roadstert, mivel az autót állítólag gyártani akarják, méghozzá nem is olcsón. Egy-egy példány átszámítva több mint 6,3 millió forintba kerül majd, azaz úgy tíz Tata Nano árába.