Megszűnik az ausztrál autógyártás

2014.02.10. 16:06

Hónapokon belül a Toyota a harmadik autógyártó, amely bejelenti, hogy bezárja ausztrál üzemét. Ezzel 2017-re teljesen megszűnik a helyi autógyártás.

Meglepő, hogy milyen gyorsan omlott össze az évtizedeken át stabilnak tűnő ausztrál autóipar. A General Motors és a Ford helyi részlege saját modelleket fejlesztett, de a Toyota is helyben készítette a régióba szánt Camry és Aurion modelljeit. Egy darabig úgy nézett ki, a GM és a Ford még exportálná is a helyben fejlesztett modelleket, de mára gyökeresen megváltozott a helyzet. A cégek szerint exportálni nem éri meg a kedvezőtlen deviza-átváltási viszonyok miatt, a helyi piac pedig nem elég nagy, hogy eltartsa a helyi üzemeket. Ráadásul a Ford és a GM kivonulásával azok a helyi beszállítók, amelyek nem mentek volna csődbe, nyilván drasztikus áremelésre kényszerültek volna, így a Toyotának sem maradt sok választása.

A jelenlegi tervek szerint a Ford 2016-ban, a GM és a Toyota pedig 2017-ben állítja le helyi üzemeit, és a későbbiekben már csak importmodellekkel lesznek jelen Ausztráliában. A három autógyár megszűnésével durván hétezer munkahely szűnik meg, de valószínű, hogy ennél jóval többen vesztik majd el az állásukat, hisz az ország autóipari beszállító-hálózata is feleslegessé válik.