Kevesebb, de jobb Minit akar a BMW

2014.02.12. 06:16

A BMW almárkákért felelős igazgatója, Peter Schwarzenbauer beszélt róla, hogy hogyan képzeli el a Mini jövőjét. Érdekes módon erős kritikával illette a jelenlegi terveket.

Bár a Minivel hatalmasat kaszált a BMW, úgy tűnik, lassan maguk is rájönnek, hogy nem tudnak akárhány bőrt lehúzni az autóipari divatmárkáról. Schwarzenbauer azt ígérte, a következő generáció kevesebb modellt tartalmaz majd, viszont azokra jobban odafigyelnek majd. Különösen a gyártási minőségen és a formatervek kidolgozásán szeretne javítani az igazgató, aki azt mondja, a harmadik generáció hat-hét modellje helyett elegendő lesz három-négy autó.

Egy másik lényeges változtatás az lehet, hogy a Mini számára saját kis tervezőstúdiót alapítanának Londonban, ahol a BMW választéktól elkülönítetten folyhatna a munka. Jelenleg ugyanis a Minit is Münchenben tervezik, és a formatervezők közt egyetlen brit szakember sem akad. Ám úgy tűnik, a Nissan angliai stúdiójának sikerére a bajor gyártónál is felfigyeltek, és ezt a receptet másolva próbálnak erősebb stílust kölcsönözni a jövő Mini modelljeinek.

A megvilágosodás persze viszonylag későn jött a BMW számára, hisz a harmadik generáció lényegében már készen van, így a nagyívű tervekkel várni kell, legalább hat-hét évet, míg a most új típusok kifutnak, és jöhet a következő, a jelek szerint kisebb Mini-hullám. A jelenlegi tervekben pedig egész modellkavalkád szerepel, ötajtós, négy és fél méteres családi Minivel, kombival, hobbiterepjáróval, kabrióval és kupéval.