Hatalmasra dagad a BMW kínálat

2014.02.13. 11:45

Úgy tűnik, a német luxusautó-gyártóknál nem lassul a típusválaszték bővítése. A BMW most a Mercedes és az Audi után ugrik: elsőkerék-hajtású modellekkel szélesítik a palettát, méghozzá hihetetlen mértékben.

A tizenöt elsőkerék-hajtású modell fele-harmada persze Mini jelvényt visel majd, de legalább ugyanennyi érkezik BMW maszkkal. Bár az alapok közösek lesznek, ez legalább nyolc új karosszériát jelent, azaz alsó hangon három típuscsaládot. A vállalat fejlesztési igazgatója, Herbert Diess korábban azt mondta, az egyetlen fronthajtású modell, amely biztosan gyártásba kerül majd, az Active Tourer, ám a szintén tőle származó számok alapján egyértelmű, hogy a Mercedeshez hasonlóan a BMW is komplett modellcsaládot tervez bemutatni az UKL1 padlólemez alapjain.

Diess azt is elárulta, hogy a modellpaletta bővítésével párhuzamosan folytatódik a szabványosítás a vállalaton belül. A hátsókerék-hajtású modellek számára hasonló, rugalmasan átméretezhető platformot fejlesztenek, mint amilyen az UKL1 az elsőkerék-hajtású modelleknél, így hosszabb távon minden nagyobb tömegben előállított BMW e két padlólemezre épülhet. A motorok szabványosítása is folytatódik: ahol lehet, már a hengerenként 500 köbcentis motorcsaládot használják.