Így menekül meg a Fisker

2014.02.17. 06:12

A Wanxiang America Corporation vette meg minden idők egyik legszerencsétlenebb autógyártóját, a Fiskert. A kínai vállalat amerikai ágazata tette a legmagasabb ajánlatot, 149,2 millió dollárt, ami több mint 32000000000 forint.

A licit 19 körös volt, aminek a végén 126,2 millió dollár készpénzért, és 33 millió dollárnyi értékpapírért kapta meg a Wanxiang a hanyatló autógyártót. Hogy mégis mit kaptak ennyiért? A fejlesztéseket, és a gyártáshoz szükséges felszereléseket igen, de a márkanevet és a logót nem. Elképzelhető tehát, hogy a jövőben feltámad még a márkanév, egy másik európai, vagy amerikai befektetőcsoporttal a háta mögött.

A licitben a Hybrid Tech Holdings maradt alul, akik már korábban is meg akarták venni 25 millió dollártét a Fiskert, de akkor a Wanxiang színre lépett egy nagyobb ajánlattal, aminek ez az aukció lett a vége. A Hybrid Tech Holding, ami mögött Richard Li hongkongi milliárdos áll, természetesen visszakapja a korábban már átutalt 25 millió dollárját.

A Wanxiangnak nem véletlenül ért meg ennyit a hibrid autócsalád technikája, hiszen a Fisker korábbi akkumulátorbeszállítóját, az A123 Systemst is ők birtokolják. Így lényegében mindenük megvan a gyártáshoz. Az új tulajdonosnak céljában áll, hogy a korábban pénzhiány miatt meg nem valósult Atlanticot is gyártani fogják.