2014.02.20. 11:18

A Genfi Autószalonra szánt újdonságai közül többet is megmutatott már az Audi, de a legfontosabbat a végére hagyták. Jön a harmadik generációs TT kupé, amely az utolsó csavarig új típusnak ígérkezik.

Az új modellről egyelőre csak két vázlatot mutatott az Audi. Ezekből annyi derül ki, hogy az eddig is ismert, jellegzetes alapformát megtartják, a részletek szintjén azonban az aktuális Audi egyenruha szögletesebb-élesebb vonásai köszönnek vissza. Az orr-részt a hatszögletű hűtőmaszk mellett két alacsony, de kifelé meredeken felhúzott fényszóró uralja, a korábbinál is agresszívebb ábrázatot kölcsönözve a típusnak.

A műszaki tartalom is változik: az Audi itt már a szabvány MQB platformot használja, ami az eddigi tapasztalatok szerint 100 kilogramm körüli súlycsökkenést jelenthet, azaz a TT harmadik generációja 1,2 tonna alatt lehet. A motorválaszték állítólag az 1,8 literes Audi motor 180 lóerős változatával indul majd, a többi kivitel azonban a kétliteres EA888-as blokk turbós változatait kapja. Ezek 210 és 300 lóerő közt bármilyen teljesítményűek lehetnek. Valószínűleg a harmadik TT-ből is készül majd RS változat öthengeres, 2,5 literes motorral, de ez várhatóan jóval később érkezik.

Genfben a TT kupé változata érkezik, de több mint valószínű, hogy még az idén, alighanem az őszi Párizsi Autószalonon érkezik a nyitott változat is.