2014.03.01. 17:11

Digitális visszapillantó tükröt mutat be a jövő héten induló Genfi Autószalonon a Nissan. Hasonló megoldásról korábban már az Auditól is hallhattunk, de a megoldás korántsem nevezhető elterjedtnek. A Nissan azonban nem viccel, a japán kereskedésekben már tavasszal rendelhető lesz az új extra.

A rendszer egy nagyfelbontású kamera képét használja, melyet egy LCD-kijelző jelenít meg a belső tükör felületén. A gyáriak szerint ez tisztább képet és nagyobb látószöget jelent, mint a hagyományos tükör, és képes a látási viszonyokhoz is alkalmazkodni. Ráadásul a hátul ülő utasok, a magas üléstámlák és a csomagok sem takarják a kilátást. Ha a vezető valamiért mégsem szeretné használni a digitális tükröt, akkor egy egyszerű kapcsolóval átválthat normál visszapillantó tükörre is.

A japán gyártó alelnöke, Andy Palmer szerint a formatervezés szempontjából is új távlatokat nyithat a digitális tükör. Akkor is segítheti ugyanis a kilátást, ha a hátsó szélvédő épp csak lőrésszerű lehetőséget kínál. Így az ilyen extrával felszerelt autóknál kedvezőbb aerodinamikai tulajdonságokat és alacsonyabb fogyasztást is elérhetnek.

A Nissan újfajta visszapillantója először tehát a japán kereskedéseknél lesz rendelhető - akár már idén tavasszal. A tervek szerint Európában sem kell már sokat várni rá, hiszen 2015-ben már világszerte forgalmazhatják.