Videón az új Honda NSX

2014.03.02. 18:14

Hiába várjuk hosszú évek óta, már biztos, hogy 2015 előtt nem kapjuk meg az új NSX-et. A legendás sport-Honda utódára egy ideig még várni kell, de a japánok megszánták végre az információra éhes rajongókat, és közzétettek egy remek kis videót az NSX GT Concept egy tesztjéről. Vigasznak nem rossz, az pedig különösen jól hangzik, hogy a videón látható tanulmány a Super GT, azaz a japán túraautó-bajnokság futamain is látható lesz idén.

A Honda a kelleténél hosszabbra nyújtja az NSX feltámasztását. Jövőre lesz tíz éve, hogy bejezték a gyártást, az új NSX-re irányuló érdeklődést pedig már csak a régi nimbusza tartja életben. A 2012-es Genfi Autószalon után már joggal hihette mindenki, hogy itt van végre az utód, aztán 2013-as Frankfurti Autószalonra jött egy átdolgozott tanulmány. A rengeteg ígéret után, amit eddig a visszatérésről hallottunk persze könnyen hitetlenkedünk, a 2015-ös érkezés azonban egyre biztosabbnak tűnik. Sőt, akkor nem csak a kereskedésekbe térhet vissza a modell, de a Honda komolyan megerősítené vele autósportos jelenlétét, és mindjárt a Le Mans-i 24 órást vennék célba vele. A japán bajnoki futamok jó eséllyel már erre készítik fel a mérnököket.

                          Az NSX-tanulmány a tavalyi Frankfurti Autószalonon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az NSX-tanulmány a tavalyi Frankfurti Autószalonon

Az ügyfeleket előreláthatóan nem a sportsikerek fogják meggyőzni, nekik az NSX-be vetett bizalom a garancia. Nagy-Britanniában például már tavaly nyáron is csak közel kétmillió forintos előleggel kerülhetett fel az ember a várólistára, ha az új modellre vágyott. Hogy mindez tényleg a bizalmon alapul, mi sem bizonyítja jobban, minthogy egyelőre senki, még a tervezők sem tudják pontosan, milyen is lesz az autó, mire piacra kerül. Egyelőre annyi biztos, hogy az elődjéhez hűen lapos, középmotoros sportautó lesz, a trendet követve hibrid hajtással. Az ígéretek szerint éppoly agilis, finom és precíz lesz, mint a régi NSX, ezt pedig egy sajátosan komplikált rendszerrel érik majd el: az autó a V6-os motor és a hozzá kapcsolt dupla kuplungos váltó mellett tartalmaz egy villanymotort a váltóba integrálva, és két másikat, amelyek az első kerekeket hajtják majd.

Bár sok év várakozás után már semmi sem biztos, a tesztről készített videó biztató, ahogy Ted Klaus, az NSX vezető tervezőjének tavaly Frankfurtban tett kijelentése is, miszerint a fejlesztés gőzerővel folyik.