Kiszivárgott képeken a legkisebb Jeep

2014.03.03. 16:31

Rég pletykálnak róla, hogy a Fiat egyik kisautójából Jeep lesz, és mostanra el is készült a típus, amelyet a héten mutatnak be Genfben. Ám – ahogy ez lenni szokott – a gyári fotók már most nyilvánosságra kerültek, így alaposan megnézhetjük, milyen is lett a városi Jeep.

Akik arra számítottak, hogy a Panda 4x4-et alakítja át a Fiat, tévedtek: mivel a típus egyik fontos piaca az Egyesült Államok lesz, valami nagyobb kellett. Így a Fiat 500X műszaki megoldásait használták fel, amely viszont az eredetileg a Fiat Punto és az Opel Corsa számára kifejlesztett SCCS platformra épül. Bár a pontos adatokat még nem ismerjük, egyes becslések szerint nagyjából 4,2 méter hosszú lesz a városi Jeep, ami a magas felépítéssel együtt egész tágas belső teret ígér.

Bár a masszív, szögletes formaterv jól passzol a Jeep arculatához, a Renegade névre keresztelt újdonság aligha lesz kőkemény terepjáró. Inkább afféle összkerék-hajtással is rendelhető kis crossovernek szánják, amilyen a Nissan Juke vagy a Peugeot 2008-as, azoknak, akik a szögletesebb formákat jobban kedvelik. Az egyelőre legalábbis kérdéses, hogy Észak-Amerikában hogyan fogadják majd a típust, de az az érzésünk, számos piacon – Európában, Kínában, Latin-Amerikában – ahol a Jeep jelenlegi modelljei méretben és árban bőven az átlag fölé magasoknak, könnyen megkedveltetheti a márkát egy ilyen, szűk helyeken is jól használható modell.

Műszaki szempontból nem várható nagy újdonság, alighanem ugyanazokkal a megoldásokkal találkozunk majd itt is, amelyeket a Puntóban már használnak egy ideje. Hamarosan további részleteket is megtudhatunk a típusról, hisz a hivatalos bemutatóig már csupán órák vannak hátra.