Ne próbáld megérteni, a Mansory felfoghatatlan

2014.03.06. 12:14

Lassan beszivárog az utca embere a Genfi Autószalonra. Holnaptól özönleni fog a tömeg, ezért az igazán különleges autók gyártói üvegfalakat emelnek és még gyakrabban járatják körbe puharongyos embereiket, akik az ujjlenyomatok ellen küzdenek.

A Mansorynál már most is csak kirakaton kívülről nézegethet a többség, amit meg is értek. Itt minden pokoli drága, többszázezer euróra gondoljanak, vagy gyomorforgatóan giccses, de inkább mindkettő. Az egész a nyolcvanas évek végén kezdődött, amikor Kourush Mansory rájött, hogy gazdagok egy része mindenre lecsap, amire azt mondják, hogy különleges, egyedi, jobb, mint mondjuk mezei Ferrari. Számítása olyannyira bejött, hogy azóta minden évben új kárpitozásokat és fényezéseket talál ki az aktuális kocsikra, de saját energiaitaluk, dzsekijük, női táskáik, sőt, gumiabroncsuk is van.

Mivel 2007-ben felvásárolták a svájci Rinspeedet, az autók motorját sem hagyják érintetlenül. Álmatlanul forgolódsz, hogy a Bentley Flying Spur-öd csak hatszázhuszonöt lőerős? Zaklatlak a szomszédok, mert kitudódott, hogy kettőötvennél leszabályoz a Rolls-Royce-od? Mindenre van megoldás még arra is, ha ezerhatszáz lóerős Lambóval mennél Siófokra.

Az angolok vétizenkettes, turbós motorjait viszonylag könnyű tuningolni, hamar megvan a nyugalomhoz szükséges, négy másodperces gyorsulás és a hétszáz ló. Többségük csak nyitottabb kipufogó-rendszert és új motorvezérlő-programot kap, de a Lamborghini Aventador LP700-4-ből faragott Carbonado GT egészen más történet. A benne lévő 6,5 literes Lamborghini motort szétszedték és mindent kicseréltek benne, amiről azt gondolták, hogy nem viseli majd el a két turbóval megduplázott teljesítményt. Új hengerfej, dugattyúk, hajtórudak és csapágyak, új főtengely kellett a trükkhöz, mert a Mansory úr magas elvárásait csak így képes teljesíteni az autó. A végeredmény ezerhatszáz lóerő és két másodperc százig.

Pista azt mondja higgyem el, idén szinte már szépek a szénszállal körberakott sportkocsik, a selyemfényű, élénkzöld karácsonyfadíszre maszkírozott, steppelt bőrrel teleszabott luxus-túraautók és az egyéb kiegészítők. Még émelygek kicsit a látottaktól, a többit döntsék el önök, miután végigkattintották a galériát és írjanak a cégnek bátran, ha rendelnének valamit.