Vegyen kötvényt, kaphat egy sportkocsit

2014.03.10. 15:53

A Spyker nem is olyan apró sportkocsigyártó, amely nemrég majdnem ráment a kísérletre, hogy megmentse a svéd Saabot a csődtől. Ám úgy néz ki, most megpróbálnak felállni, és ehhez a potenciális vásálók segítségét kérik.

Manapság nem szokatlan, hogy egy terv megvalósulását egyszerűen az érdeklődők pénztárcájából próbáljanak finanszírozni. Ez az üzleti modell többszörösen bevált a független számítógépes játékok esetében, de más, kisebb projektek is szárnyra kaptak már az adakozó kedvű majdani felhasználók pénzén. Az autógyártásról azonban azt gondoltuk – legalábbis eddig – hogy túl költséges üzletág ennek a modellnek. A Spykernél másként gondolják: a B6 Venator típus gyártásához próbálnak ezzel a módszerrel pénzt szerezni.

Itt persze szó sincs adományokról, aki fizet, az később autót kap az ígéret szerint. Egy B6 sportkocsi ára 125 ezer angol font (napi árfolyamon számolva mintegy 46 millió forint) lesz – így az eddigi legolcsóbb Spykernek ígérkezik – ám aki most megves száz Spyker kötvényt, összesen 100 ezer font értékben, az később egy az egyben cserélheti a papírokat egy vadiúj Venator sportkocsira. A kötvényektől azonban nem kötelező megszabadulni: aki megtartja az értékpapírokat, az később, ha sikerül a céget tőzsdére vinni, ahogy tervezik, automatikusan részvényessé válik.

Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy működhet-e a modell – néhány száz kötvénycsomagot el kell majd adni, hogy összejöjjön a szükséges pénz – de a gyáriak bizakodnak. Azt mondják, elég sokan adtak le rendelést a típusra, annak ellenére, hogy a hírek szerint messze nem lesz olyan brutális sportkocsi, mint a hasonló áron kapható modellek. A pletykák szerint a végleges Venatorba 350 lóerő körüli teljesítményű V6-os szívómotor kerül majd, ilyen erős autót pedig jóval olcsóbban is kapni nagyobb gyártóktól.