A Mazda készíti a Toyota kiskocsiját?

2014.03.11. 13:52

A Toyota-Mazda együttműködés évekkel ezelőtt kezdődött. A Mazda a Ford anyagi háttere nélkül bajban volt, így új partnereket keresett egyes típusok kifejlesztéséhez. Az MX-5 utódjának kialakításához megnyerték a Fiatot, az új 2-eshez pedig a Toyota adott segítséget. Az együttműködésről azonban két éve nem hallottunk – egészen a mai napig.

Az új modellről a Mazda mexikói részlegének vezérigazgatója, Keishi Egawa beszélt, annak kapcsán, hogy az új Mazda 2-es Salamancában készül majd, a Toyota típusával együtt. Szavaiból az derül ki, hogy a hasonló kapcsolatot alakít ki a Toyota a Mazdával, mint a Peugeot-Citroennel Európában az Aygo-C1-108 trió kapcsán. Azaz az üzem és az alapkonstrukció a Mazdáé, de a Toyota kialakítja saját változatát a típusból, eltérő formatervvel és hangolással. Egawa azt mondja, a Toyota a Skyactive motorokat is használja majd, és valószínű, hogy a burkolat egyes elemein kívül a két változat azonos lesz.

Az viszont még nem egészen világos, hogy a Toyotának miért kell a Mazda 2-es, amely nagyjából ugyanakkora, mint a Yaris. Elvben elképzelhető lenne, hogy a következő Yarist a Mazdával készíttessék, de ez az elmélet elég ingatag. Csupán évi 50 ezer Toyota emblémás Mazda készül majd, a Toyota viszont jelenleg is hat üzemben gyártja a Yarist és változatait, Franciaországban, Indonéziában, Japánban, Kínában, Taiwanon és Thaiföldön, jóval nagyobb tömegben, mint amire a Mazda kapacitása elegendő.