Veszélyes lenne az Apple autós rendszere?

2014.03.11. 17:50

Az Apple az autós fedélzeti rendszerek piacára még csak most igyekszik betörni, de a CarPlay fantázianevű rendszert egyesek máris veszélyesnek tartják. Egy amerikai szakértő szerint a rendszer túlságosan elvonja a figyelmet a vezetéstől, azzal, hogy túl egyszerűvé teszi az autóban való telefonálást.

A CarPlay rendszert a Genfi Autószalonon a Volvo mutatta meg működés közben, de már a Mercedes és a Ferrari is leszerződött a használatára. Ráadásul az Apple szerint jól haladnak a tárgyalások más gyártókkal is – a BMW, a Ford, a GM, a Honda, a Hyundai, a Kia, a Jaguar, a Land Rover, a Nissan, a Subaru és a Toyota neve merült fel vagyis a nagy nemzetközi autógyártóknak legalább a fele. A rendszer elsősorban azzal igyekszik a konkurensei fölé nőni, hogy gyorsan és hibátlanul integrálja az ötödik generációs iPhone telefonokat az autó fedélzeti rendszerébe, amellett, hogy olyan funkciókat is rá lehet bízni, mint a klímaberendezés, a rádió vagy az ülésfűtés szabályozása.

Az amerikai autóklub, az AAA közlekedésbiztonsági alapítványának egyik szakértője szerint a CarPlay legnagyobb hibája épp az, hogy túl jól integrálódik a fedélzeti rendszerbe. Így a sofőrt arra bátorítja, hogy menet közben is telefonáljon, üzeneteket írjon, illetve használja az iPhone más funkcióit, így elvonja a figyelmet a vezetéstől. Persze ezért nehéz hibáztatni az Apple-t, hisz a többi hasonló rendszer ugyanezt csinálja, legfeljebb a hatékonyságban lehet eltérés.

Mindenesetre úgy tűnik, az Apple ugyanolyan vehemenciával veti rá magát az autók fedélzeti szórakoztató rendszerének piacára, ahogy azt korábban a mobiltelefon- és tablet-piacon is tette, és ez a konkurencia – a Microsoft, a QNX és a többi, kevésbé ismert rendszerszállító – számára ijesztő lehet.