Új gazdája van a Nürburgringnek

2014.03.12. 11:30

A Nürburgring helyzete évek óta bizonytalan, de az új tulajdonossal talán megjön a stabilitás is. A versenyautó- és sportkocsi-alkatrészeket gyártó Capricorn nem turistalátványosságnak szánja a legendás versenypályát, sokkal inkább az autóipar számára alakítanának ki még fejlettebb tesztbázist.

Az Eifel hegységben fekvő versenypálya rövid, belső köre ugyan nagydíj-futamok megtartására is alkalmas, a hosszú, kanyargós és veszélyes Nordschleifét pedig a fél autóipar használja nagysebességű tesztpályának, ám ennek ellenére a korábban privatizált komplexum két éve csődbe jutott. A tulajdonosok ugyanis drága fejlesztéseket végeztek, szállodát és konferencia- illetve szabadidő-centrumot hoztak létre a pályát övező területen, ám a befektetés nem térült meg. 2012 óta keresik az új tulajdonost, de bizonytalan volt, hogy ki és milyen célokkal venné át a területet.

Szóba került Bernie Ecclestone is, aki állítólag jócskán 100 millió euró alatti összeget kínált volna, de őt túllicitálta egy Miami központú befektetőcsoport, a HIG Group. Ám végül egy harmadik ajánlat lett a nyerő: a Capricorn nevű német alkatrészgyártó saját bevallása szerint 100 millió euró feletti összeget ajánlott, bár ebben már az a 25 millió is benne van, amit a pályára szándékoznak költeni. A viszonylag kevéssé ismert vállalat nem csak befektetési céllal vásárolt magának legendás versenypályát: bő húsz éve itt tesztelik a sportkocsik és versenyautók számára gyártott alkatrészeket.

A Capricorn ugyanis motorblokkokat, hengerfejeket, dugattyúkat, főtengelyeket és egyéb, nagy igénybevételre tervezett motoralkatrészeket készít. Náluk vásárol a Porsche és az Aston Martin, de tuningcsomagokat is forgalmaznak egyes típusokhoz. Ebből kifolyólag már most is fenntartanak egy viszonylag nagy telephelyet a Nürburgring mellett, mintegy száz alkalmazottal, de a terveik közt egy sokkal komolyabb fejlesztési központ szerepel, ahol számos autógyár és beszállító közös infrastruktúrával tarthatná fenn saját nürburgringi tesztlaborját.

Németország legismertebb versenypályája így végre biztos kezekbe kerülhet, ami nem csak az autóversenyek rajongóinak, de az egész autóiparnak a hasznára válhat. Az egyetlen kérdés már csak az, hogy a felvásárlást a hatóságok is jóváhagyják-e.