Supercraft, a gép, ami bárhol elmegy

2014.03.21. 06:22

A Mercier-Jones név gyakorlatilag ismeretlen, de ha sikerül, amit terveznek, ez már nem lesz így sokáig. A kis vállalkozás ugyanis a világ leggyorsabb légpárnás járművét szeretné sorozatban gyártani – persze ha akad elég érdeklődés.

A légpárnások meglehetősen ritka járművek, ami nem is csoda: bár mindenféle felületen elmennek, nem épp takarékosak, és mivel a biztonságos lelassításuk nem igazán megoldott, közúti forgalomban nemigen vehetnek részt. Ezen felül nem is igazán gyorsak: a jelenlegi sebességi rekordjuk 90 km/h. A Mercier-Jones nevű chicagói cég azonban hisz benne, hogy egy, az eddiginél gyorsabb és jobb külsejű légpárnással üzletileg is sikeresebbek lehetnek. A távolról sportkocsira emlékeztető gép végsebessége 128 km/h lesz – legalábbis a tervek szerint – 64 km/h-s átlagsebesség mellett pedig 190 kilométer tehető meg a járművel egy töltéssel.

A hajtáslánc sem szokványos, még a légpárnások között sem: a hajtást két villanymotor végzi, amelyeket Li-ion akkumulátorból táplálnak. Az akkumulátor utántöltését pedig egy 60 lóerős, kétrotoros Wankel-motor végzi. A komplikált rendszer viszonylag könnyű, ahogy a műanyag borítású, rozsdamentes acélcső-vázas karosszéria is, így a Supercraft mindössze 315 kilót nyom üresen.

A gyártó állítása szerint a Supercraft messze jobb bármelyik eddig gyártott légpárnásnál, de az ára is ennek megfelelő. Egy-egy példányért 75 ezer dollárt kérnek, és tekintve a korlátozott használhatóságot, ez egyáltalán nem tűnik kevésnek. Ennek ellenére abban bíznak, hogy még az idén el tudnak sütni 60 példányt: tíz gyűjtői példányt májusig, további ötvenet októberig szerelnének össze – persze ha akad ennyi vásárló.