Nem lesz turbós Mazda sportkocsi

2014.03.22. 06:34

Arról korábban is hallottunk, hogy a Mazda nem komplikálni, inkább egyszerűsíteni szeretné utolsó sportkocsiját, az MX-5-öst. Ezért az alapmodellbe állítólag ugyanaz az 1,5 literes motor kerül majd, amelyet a következő Mazda 2-es és 3-as számára fejlesztettek tovább – természetesen az összes Skyactive trükkel, amit eddig kifejlesztettek.

Az MX-5 eddig sem félelmetes teljesítményével szerezte a híveit, sokkal inkább jó úttartásával, nagyszerű kanyartulajdonságaival, játékos karakterével. A következő generáció azonban méginkább ilyen lesz, ha igaz: az alapmotorja állítólag csupán 1,5 literes lesz, bár valószínűleg erősebb, mint a blokk polgári változata, amely mindössze 1,5 literes. Becslések szerint azonban így is csak 120-130 lóerőig húzhatják anélkül, hogy elrontanák a Skyactive motor nagyszerű fogyasztását.

Az első generáció, az NA persze ennél is gyengébb volt, csupán 115 lóerős, de csupán 940 kilogrammot nyomott, így ekkora teljesítménnyel is élvezhető maradt. És ha minden igaz, a következő MX-5 sem nyom majd többet ezer kilónál – legalábbis a Mazda tervezői erre törekszenek. Egyes feltételezések szerint azért lesz erősebb kivitel is, 2 literes motorral, és legalább 165 lóerővel.