Fomm: autó, árvízveszély ellen

2014.03.25. 17:15

A japán Fomm neve egyelőre teljesen ismeretlen: abban bíznak, hogy a Concept One meghozza majd nekik a világhírt. Tulajdonképp nem is teljesen alaptalanul, hisz ilyen jármű nincs még egy a világon, hisz úszóképes, négyüléses miniautót eddig még senki nem gyártott. Az persze nagy kérdés, hogy szükség van-e rá egyáltalán.

A Fomm Concept One műszaki értelemben mindenképp érdekes. A jármű csupán 2,5 méter hosszú, 1,3 méter széles és 1,55 méter magas, mégis azt állítja a gyártó, hogy négy személy is elfér benne. Talán nagyon jó emberek, szükség esetén, bár arról nincsenek pontos fogalmaink, hogy a japánok átlagmérete mekkora. Ha elférni nem is egyszerű belül, bejutni viszonylag könnyű a tolóajtós kialakításnak köszönhetően. A 460 kilós gépet elektormos hajtáslánc mozgatja: a villanymotor 6,8 lóerős, és bár pontosan nem tudjuk, milyen a jármű dinamikája, ez alapján inkább városi szaladgálásra tűnik alkalmasnak, mint hosszabb utakra.

Ilyen elektromos miniautót persze mások is gyártanak, de a Fomm szerint az övék egy szempontból egyedülálló: ez akár mély vízben is boldogul – konkrétan úszóképes, bár ez a képessége inkább csak szükség esetén vehető igénybe. A készítők szerint akkor jön jól, hogy az autó nem süllyed el, ha valaki árvízveszélyes területen lakik