Majdnem Volkswagen, alig féláron

2014.03.26. 06:09

A Volkswagen és az Audi típusai nagyon népszerűek Kínában, nem csoda, hogy a kínaiak megpróbálnak a megtévesztésig hasonló modellt kreálni. A Zotye ilyen szempontból igazi mestermű, hisz egyetlen típusról sem másolták egyértelműen, mégis több Audi és VW típusra is emlékeztet egyszerre.

Az oldala leginkább az Audi Q5-öst juttatja az ember eszébe, szemből viszont inkább valamelyik VW Touaregre hajaz. Nehéz lenne megmondani, hogy hol húzódik az a határ, ahonnan a kísérteties hasonlóság már elég egy kellemetlen pereskedéshez, de az az érzésünk, a Zotye tervezői annyit azért változtattak a részleteken, hogy ne lehessen őket megfogni. A típus egyébként kétféle motorral készül: a T600 olcsóbbik változata  – átszámítva alig 3 millió forintért – 1,5 literes, 150 lóerős turbómotorral és ötsebességes kézi váltóval, az erősebb kétliteres, 177 lóerős turbós benzinessel, és a kézi váltó mellett dupla kuplungos automatával is elérhető, de ezért átszámítva már 3,6 millió forintot is elkérnek.

Azt pontosan nem tudjuk, hogy a VW csoport és a Zotye között van-e valamiféle megállapodás, de ha nincs is, Kínában nem bántja egymást a két cég. Az azonban valószínű, hogy ha a kínai gyártó Európában vagy Észak-Amerikában is próbálkozna, abból komoly összetűzés lenne.