Biztosan elkészül a terep-Seat

2014.03.27. 12:22

Sokáig az sem volt biztos, hogy a Seat fennmaradhat, de úgy néz ki, a tavalyi eladás-növekedés meggyőzte a VW döntéshozóit, hogy érdemes tovább fejleszteni a márkát. Az első újdonság egy hobbiterepjáró lesz, amelyet a Toledóhoz és a Mii-hez hasonlóan közösen fejlesztenek ki a Skodával.

A Seat számára az új Leon hosszú idő óta ismét reményt adott: az új modell a teljes eladások bő harmadát adta tavaly, így a márka nem csak magához, de az egész európai piachoz képest is jelentős növekedést produkált. Így nem csoda, hogy a VW vezetése még nem kapkodja el a márka bezárását, amivel éveken át riogattak, sőt, a kínálat bővülni is fog. Évek óta mutogatnak szabadidőautó-tanulmányokat a spanyolok – és most úgy hallani, egy ilyen modell meg is valósul.

A fejlesztés egy ideje persze már folyik, de az egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy Seat változat is készül majd. Most azonban megerősítették, hogy fejlesztik az egykori IBX tanulmány szériaváltozatát, és a kész modell 2016-ra várható. Az biztos, hogy az új típus az egységes MQB platformra épül, és a Leonnal nagyjából megegyező méretű lesz. Természetesen elérhető lesz összkerék-hajtással is, a motorválaszték pedig a megszokott VW egyen-motorokból áll majd össze.

A Seat dolgozók számára lesz jó hír, hogy a Toledóval szemben, amelyet a Skodánál szerelnek össze, ez a modell Martorellben készül majd, sőt, az sem lehetetlen, hogy ezúttal a Skodát is spanyolországból látják majd el egy hasonló modellel.