Fenyegető karakter a családi Kia

2014.04.03. 17:26

A Kia Canival régóta nem változott, legalábbis ami a karakterét illeti. Az első generáció óta kicsit formátlan, de meglehetősen tágas, praktikus, és kedvező árú egyterű volt, amelyet elsősorban Észak-Amerikában kedveltek nagy méretei miatt. Ám úgy néz ki, a Kia most változtatni próbál a tolóajtós óriás karakterén: bár a paraméterei aligha változnak érdemben, a formaterve jóval érdekesebbnek tűnik az első fotó alapján.

Talán a vezető formatervezőből lett Kia elnöke, Peter Scheryer hatott oda, hogy a Carnival is nézzen már ki valahogy. Mindenesetre az új modell az autó egészéhez mérten alacsony ablaksort, nagy, késpenge-forma fényszórókat és még nagyobb hűtőrácsot kapott. Ezektől pedig olyan agresszív megjelenésű, mint egyik kategóriatársa sem. Hogy ez a megközelítés mennyire válik majd be, azt nehéz megjósolni, hisz az egyterűek az Egyesült Államokban és környékén tipikus anyuka-autók, de feltételezhető, hogy a koreaiak a premier előtt azért igyekeztek felmérni a vásárlók várható reakcióját.

A jármű felhasználási területe persze nem változik. Továbbra is nyolcszemélyes, akár nagyobb családok szállítására is alkalmas modell a Carnival, persze a méretéhez illő, erőteljes motorral. Úgy tudjuk, egyetlen változat készül majd, ha minden igaz, ebbe 3,3 literes, közvetlen befecskendezéses V6-os benzinmotort építenek majd automata váltóval, amely telepakolva is viszonylag könnyedén mozgathatja a nagydarab egyterűt. Valószínűleg Dél-Koreában, a Közel-Keleten és Kínában is elérhető lesz a típus a későbbiekben, Európába viszont aligha hozzák – errefelé mostanság a kisebb egyterűek iránt van érzékelhető kereslet.

A premiert is Észak-Amerikában tartják, méghozzá a hónap közepén nyitó New York Auto Show-n.