Kémfotókon a következő Mazda 2

2014.04.04. 18:15

Az új kisautó a Mazda modellfelújítási hullámának utolsó lényeges állomása, bizonyos szempontból talán a legfontosabb. A formaterv a jól bevált aktuális, Kodo névre hallgató Mazda-stílusban készül, amely már többféle méretben is bevált, de egész biztosan nem ez lesz az egyetlen újdonság.

A Mazda alapvetően négy modellből próbál megélni: a 2-esből, a 3-asból, a 6-osból és a CX-5-ösből. A többi típus elsősorban rétegigények kielégítését szolgálja, az eladásokat, és ezen keresztül a pénzügyi mérleget viszont ezeknek a sikere befolyásolja elsősorban. A 2-es elsősorban Ázsia egyes részein, Európában és Latin-Amerikában lehet népszerű, ahol a négyméteres autók iránt jelentős kereslet mutatkozik.

Bár magukon a kémfotókon egy igen erősen álcázott autó látható, az azért egyértelmű, hogy a fekete-fehér fólia alatt a Hazumi tanulmányhoz nagyon hasonló autó rejtőzik. Elképzelhető, hogy itt változik néhány részlet – lámpák, kerékméretek, hűtőmaszk-kialakítás – de az arányok és a sziluett tökéletesen stimmel. Már a tanulmány bemutatásakor sem vártunk mást, de most beigazolódott a korábbi sejtésünk: a Hazumi és a Mazda 2 következő generációja lényegében ugyanaz az autó.

A Mazda persze nem elégedhet meg egy egyszerű formai átalakítással, ha komoly tervei vannak a B szegmensben. Úgy tudjuk, kétféle vadiúj 1,5 literes, négyhengeres motort is kidolgoztak a típus számára. Az egyik kis kompressziójú dízelmotor lesz Skyactive-D néven, 90 g/km alatti szén-dioxid-kibocsátással, de ugyanilyen kis méretben készítenek egy igen takarékos, magas sűrítésű benzinest is, amely turbó nélkül lehet hasonlóan hatékony, mint a konkurencia benzinmotorjai turbóval.

Ha igazak a hírek, a Mazda még az idén ősszel bemutatja a 2-es következő generációját, a piaci bevezetésre viszont a jövő év tavaszáig biztosan várnunk kell.