Norvégiában mindent elvert a Tesla

2014.04.06. 16:50

Nagyon jól fogy a Tesla S a norvégoknál. A skandináv államban évek óta népszerűek az elektromos hajtású autók, a kaliforniai autógyár szedánja azonban minden eladási rekordot megdöntött az országban az elmúlt hónapban.

Soha annyi autót nem adtak még el egy típusból egy hónapban Norvégiában, mint amennyi S márciusban fogyott. A megújuló energiaforrásokra és a környezetvédelemre erősen nyitott északi országban 1493 Model S kelt el múlt hónapban. Ez több, mint amennyi a második helyezett Volkswagen Golfból, és a harmadik Nissan Leafből együtt fogyott. Ennél is nagyobb teljesítmény azonban, hogy a közel másfél ezres értékesítéssel egy 1986-os eladási rekordot döntött meg a Tesla, amit még a Ford Sierra állított fel.

Norvégiában az amerikai áraknál alig magasabb, 463 ezer 800 korona (17 millió forint) az S indulóára. Az országban jelenleg hat bemutatóterme van a Teslának. A közeljövőben várhatóan nem csak ebből, de a gyártó saját, ingyenes töltőállomásából, Superchargerből is több lesz, legalábbis a vállalat az idei évre jelentős európai terjeszkedést tűzött ki célul. Ezek fényében elég valószínű, hogy az idén akár többször is megdőljön ez a rekord.