2014.04.08. 17:27

Aki azt gondolta, hogy az Audi befejezte a már így is elképesztő mértékű kínálatbővítést, az nagyot téved. Nem elég, hogy a TT alapjaira négyajtós modell épülhet, a Q sorozat is tovább bővül – legalábbis erre enged következtetni az, amit az Audi Pekingben készül bemutatni.

A Q4 tanulmányról egyelőre csak néhány vázlatot mutattak – ezek alapján egy újabb tipikus Audi szabadidő-autó, tipikus Audi formai részletekkel, annyi újdonsággal, hogy ezúttal a tetővonal ívesebb. A koncepció nem teljesen új, a BMW X4 néven már gyártásba is küldött egy hasonló modellt, bár az Audi 4,4 méteres tanulmányta kevésbé látszik hasznos jószágnak, mint a BMW nemrég bemutatott újdonsága. A Q4 tanulmány ugyanis szigorúan négyszemélyes lesz, és a vázlatok alapján a hátsó fejteret sem érdemes túlzott mértékűre becsülni.

A műszaki tartalom várhatóan ugyanaz lesz, mint az Allroad Shooting Brake tanulmány esetében, azaz kétliteres benzines turbómotort kombinálnak két villanymotorral. Az egyik motort a dupla kuplungos DSG váltóba, a másikat a hátsó differenciálműbe építik, így a rendszer nem csak a teljesítményt növelheti időlegesen 400 lóerő fölé, de kiváltja a hagyományos összkerék-hajtást is.

Azt nem tudni, hogy pontosan mikor, és milyen modellekkel bővíti a kínálatot az Audi, de az látszik, hogy igyekeznek felmérni a közönség véleményét, és többféle alternatívát is letesztelnek tanulmány-formában, mielőtt megszületne a végleges döntés. Az azonban egyértelmű, hogy az Audi is a kisebb, stílusosabb szabadidő-autók irányába kacsintgat, mivel a piacnak ez a szegmense mutatja jelenleg a legintenzívebb növekedést.